Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

Moerman erwtensoep

7 Comments

Tijdens het opruimen van het huis van mijn vader kwam ik nog een klein boekje tegen van dr. Moerman. Het was gekocht in de tijd dat mijn moeder ziek bleek te zijn. Ik besloot dit boekje te houden en de afgelopen weken heb ik het doorgelezen. Het bracht me weer op het punt dat ik al wist, dat natuurlijke volwaardige voeding heel belangrijk is voor het lichaam. En dat maakte dan weer dat ik weer zin kreeg om andere gerechten te maken. Zoals erwtensoep, iets dat enorm wordt aangeprezen in het boekje.

We hebben er twee dagen van gegeten en ik weet zeker dat ik nu nog voor 3 dagen in de vriezer heb zitten. Dat maakt het naast een gezonde maaltijd ook een goedkope maaltijd.

Ingredienten en kosten: 1 knolselderij (1 euro), 1 kg wortelen ( 1,09 euro), 2 pakjes spliterwten ( 2x 1,25=2,50), 1 bos prei ( 1,69), 3 uien ( een net uien is 1,69, ik gebruikte voor 50 cent) en wat peper en zout. Totaal 6,78 euro voor 5 maaltijden voor 3 personen, maakt 1,35 euro per dag, ongeveer 45 cent per persoon.

Dochterlief wilde er de tweede keer graag rookworst bij, ik kocht de biologische slagersvariant. Dat maakt het duurder, maar nog prima te overzien.

Author: Spaarmoeder

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 41 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

7 thoughts on “Moerman erwtensoep

 1. Wat leuk,dat boekje. Ik herinner me nog,dat zijn visie op voeding als behandeling van kanker langzaam bekend werd

 2. Ik voeg er dan altijd nog een bos bladselderij bij. Gebruik jij wel wat zout of bouillonblok erbij?

  • Ik voeg wel wat zout en peper toe. Bladselderij maakt het beslist ook mooier voor het oog. Maar hoeft niet eht omdat de enorme knolselderij al heel veel smaak geeft. In een groentebouillontablet zit ook veel uit en eigenlijk vooral zout.

 3. Al jaren volg ik met succes dieet van dokter Moerman. Met succes is ook biologisch eten. En heel veel groenten. De tweede reden dat ik moestuinier. Dat is in de randstad niet goedkoop, maar wel fijn.
  Heeft je moeder er ook veel baat bij gehad?

 4. Een kilo wortelen op 2 zakken spliterwten, krijg je dan geen knetterzoete erwtensoep? Het komt me voor dat je een deel van de wortels beter vervangen kunt door iets kruiderigs als lavas of misschien een wat verse selderij. Of gebruik je een erg pittige zelfgemaakte bouillon? De bouillonblokjes uit de supermarkt zijn vooral zoutblokjes waaraan een smaakje is toegevoegd is mijn bevinding.

  • Hoi willem,
   Nee, de pakjes van Hak zijn behoorlijk groot. Ik kon er in totaal ook echt twee soeppannen mee vullen. Dan is een kg wortelen niet te veel en zeker niet te zoet.
   De soep was goed op smaak mede door de grote knolselderij, de uien, de grote bos prei en wortelen. In groentebouillonblokjes zit vaak ook veel ui en zout. Dat is niet nodig. Met wat peper en zout en-of wat andere kruiden uit de keuken heb je geen bouillon nodig.

 5. Ik probeer het, dat gezonde eten. Maar ze vinden niet alles lekker. En broccoli uit de over is de ene keer wel lekker en de andere keer taai. Heb jij daar ene tip voor?

  Die erwtensoep wil ik koperen van me. Ik ga het ook doen. Voor mijn man en mezelf. De zonen lusten het niet denk ik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s