Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

Afkoelen en (lokaal)verwarmen

Leave a comment

In Nederland krijgen we met het verstrijken van de tijd meer en meer te maken met tariefstijgingen van energie. Steeds meer vaste energiecontracten verlopen en gaan automatisch over in variabele tarieven die beduidend hoger zijn dan voorheen.

Sommige tips om je huis warm te houden en energie te besparen werken erg goed. Denk aan minder stoken, de temperaturen van je CV te verlagen, overgaan op een warmtepomp, meer lokaal verwarmen, korter douchen, kouder douchen, minder douchen (het ouderwets wassen met washand), nog verder isoleren, warmer kleden in huis, dekentjes, eerder naar bed/ niet alleen naar bed :-).

Met grote zorg kijk ik uit naar de winter waar we -als ik de kranten mag geloven- massaal overgaan op hout stoken, camping-, petroleum- en laserkachels of waxinelichtjes. Ik hoop dat de koolmonoxidemelders navenant aangeschaft worden. Anders vrees ik dat de koolmonoxidevergiftigingen toenemen.

Minder stoken, vocht en ventileren

Niet stoken is geen optie, dan wordt het gewoonweg te vochtig in huis. Koude lucht kan minder vocht vasthouden en dan krijg je condensvorming en groeien schimmels. Maar een graadje lager in huis en in de nacht een extra verlaging van de temperatuur toepassen werkt wel, mits je goed ventileert. Je laat door te ventileren koude lucht binnen die minder vocht bevat. Als je die vochtarme lucht opwarmt, dan wordt het droger in huis. In de kou en een koudere woning moet je véél meer ventileren om een gezond binnenklimaat te behouden om het vocht af te voeren dat je zelf (met je gezin) veroorzaakt in de woning en anders gaat condenseren. Dat zie je bijvoorbeeld al heel gauw bij enkel glas of oud dubbelglas.

En wat doen we hier thuis?

Temperatuur

Overdag houden we hier in huis 17 graden aan en voor de nacht 15 graden. De thermostaat in mijn huis begint bij 15 graden, daaronder slaat de CV dus automatisch aan. Maar we hebben het overdag niet de hele dag 17 graden, er zijn momenten dat het beter voelt om de temperatuur iets hoger te hebben. Zoals bij het ontbijt en in de avond. Als ik thuis werk en de kinderen zijn naar school, zit ik in warme kleding en is dat doorgaans genoeg.

Ventilatie en verwarming

Begin dit jaar kocht ik wat kacheltjes op advies van mijn broer, toen ik hem vertelde dat we zonnepanelen “kregen”. Op de puberkamers staat een electrisch kacheltje en beneden in de woonkamer een laserkacheltje. Laatstgenoemde hebben we in maart uitgeprobeerd en we vonden het echt een succes. Ik sta vroeg op, geef de hond eten, zet het ontbijt klaar, zet koffie/thee en maak alvast de lunch. Dat is het moment dat ik de achterdeur open heb staan en de benedenverdieping even extra goed ventileer. Als alles klaar is, maak ik de kinderen wakker, doe ik de deur weer dicht en zet ik de laserkachel aan. Als de pubers (na rekken, strekken en het in de badjas hijsen) met de haren omhoog naar beneden komen, heeft de laserkachel de woonkamer met een behaaglijke warmte gevuld. In de avond verwarm ik zo nodig ook bij met dat kacheltje. Over de laserkachel zal ik later meer delen.

Author: Spaarmoeder!

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 42 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s