Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

Economisch wassen

4 Comments

Wat was het gisteren heerlijk weer! Een goede dag om een was te draaien. Met al die zon was het vrij snel droog. Het beddengoed dat ik in de ochtend van de bedden haalde en in de wasmachine deed, lag aan het einde van de middag alweer op de bedden. En niets lekkerders dan slapen in een bed met beddengoed dat vlak daarvoor nog buiten heeft gehangen. Zalig!

Veel mensen kijken hun gewoontes na om te kijken of er ergens een besparing in zit. Bij hem las ik ook over de was en over gewoonten. Gemiddeld wassen we in ons 3-persoonshuishouden 3,5 keer per week. Eerder liet ik op een zonnige dag zoveel mogelijk wassen draaien op één dag en gebruikte ik een kort en krachtig programma van 1 uur en tien minuten. Om energie te besparen ben ik over gegaan op het eco-programma. Dit programma heeft een lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma, maar de was wordt met minder energie toch schoon. Dat de machine langer bezig is, kost nauwelijks energie: het stroomverbruik zit vooral in het opwarmen van het water.

Een echte wasdag zit er niet meer in, omdat het ecoprogramma 2 uur en 35 minuten kost. Dan krijg ik op een dag met meerdere wassen de laatste was niet meer droog. Zeker nu het herfst wordt. En ik heb vanwege de ruimte en het vocht een hekel aan was die op rekjes binnenhangt, al ontkom ik er niet altijd aan. Van de capuchontruien van de pubers blijft vaak de capuchon nog nèt vochtig.

Wel draai ik altijd volle trommels. Ik heb ooit op een pagina van de consumentenbond gelezen dat een halfvolle trommel iets meer water en energie verbruikt dan een volle trommel. Maar om eerlijk te zijn draai ik vooral volle trommels omdat ik met twee pubers echt wel veel meer was heb dan voorheen.

Wanneer ik op de weer-app zie dat het vandaag een vochtige dag is en morgen zonnig en droog, probeer ik het draaien van een was uit te stellen. Dat gaat meestal goed….heel af en toe heb ik maar een mopperende puber omdat iets nog niet gewassen is 🙂

Author: Spaarmoeder!

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 42 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

4 thoughts on “Economisch wassen

  1. Wat hier nog wel gedaan wordt is de wasmachine op uitgestelde start zetten. Dan is de was klaar als ik mijn bed uit kom en kan hij gelijk aan de lijn.Is er nog tijd voor een tweede was die dag.

  2. Grappig,dat jij ook bij het wassen een droge “droogdag”kiest. Omdat ik thuis ben en weinig transpireer ,draag ik ook mijn kleding langer. Is minder was.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s