Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

De reis (door de spullen) van mijn vader

2 Comments

Nu mijn vader overleden is, volgen in de weekenden vooral veel dingen die te maken hebben met het afronden van het wereldse dat hij achter heeft gelaten. Samen met mijn broers maken we via zijn spullen een reis door zijn leven, maar ook door dat van onszelf. Soms is het iets heel kleins dat je weer helemaal vervoert naar de tijd dat je klein was en bewustwording kreeg. Mooi om te merken dat we zoveel liefdevolle herinneringen hebben aan de tijd dat we samen een gezin vormden.

Binnen een gezin groei je op in een bepaalde dynamiek, bepaalde verhoudingen die al dan niet door levensbeschouwing en leeftijd(sverschil) zijn ontstaan. Doordat je allemaal je eigen gezinnen hebt, ouder bent geworden, ben je de dynamiek ontgroeit. Maar wanneer je dan weer vaker bij elkaar bent, lijkt deze soms weer te ontstaan. Het geeft mij inzicht in hoe de dynamiek van vroeger me gevormd heeft. En merk ik dat ik me er bewust van ben dat ik kan kiezen of ik de dynamiek toelaat. Evenzo zit je soms in de dynamiek voordat je je er bewust van bent, maar lijk je vaak in staat te zijn hier anders mee te kunnen omgaan. Dan heb je het over persoonlijke groei.

Uiteraard is er ook het gemis van de deelname van je vader in je leven. Even bellen, even langspiepen en samen een kopje koffiedrinken en kletsen, lachen en/of samen dingen ondernemen. Het zit er niet meer in, maar de liefdevolle herinnering blijft.

De allerlaatste spullen van mijn moeder gingen door onze handen. Hoewel haar gemis na al die jaren meer een plek heeft gekregen, merk je dat je het nooit kwijt bent geraakt. En zie je nu pas echt hoe het voor mijn vader moet zijn geweest dat zij op een gegeven moment er niet meer was. Dat je nu geen ouders meer hebt voelt heel gek en tegelijkertijd is niets/ niet alles kwijt. Liefde blijft bestaan en kun je delen. Hoe kostbaar is de tijd samen.

Author: Spaarmoeder

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 41 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

2 thoughts on “De reis (door de spullen) van mijn vader

  1. Ten eerste nog geconcoleerd. Ja, zo samen met je familie door zijn leven lopen geeft stof tot nadenken.
    Mijn moeder is al in 1979 overleden, maar af en toe steekt het gemis bij bijvoorbeeld bijzondere gebeurtenissen toch weer even de kop op, Wat zou zij er van gevonden hebben/ kon zij het nog maar meevieren ………. dat soort gedachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s