Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

Effecten middenstand

1 Comment

Gisteren ging ik op mijn vrije middag naar een slager die goede kwaliteit levert en vaak op woensdag interessante aanbiedingen heeft. Ik ga eens in de zoveel tijd heen als ik leuke aanbiedingen zie op de site van deze slager op FB. Ik haal dan een heel aantal porties op, die hier dan in de vriezer gaan. Daar kunnen we dan mooi weer een tijdje mee vooruit.

Toen ik de winkel binnenstapte, moest ik even knipperen met mijn ogen. De normaal goedgevulde vitrine die in een soort s-vorm de winkel siert, was voor tweederde donker. Het assortiment was volgens mij nog wel even groot, maar er lag van alles minder in de vitrine. De grote schalen hadden plaatsgemaakt voor kleine schalen. De vriezer die normaal tegenover de vitrine stond met ingevroren soep en dergelijke, was weggehaald. Ik had het gevoel dat verder ook niet alle verlichting meer aan was. Maar dat kan ook een vertekend beeld zijn omdat de vitrines zo donker waren.

Ik werd net als anders vriendelijk begroet en de slager merkte mijn verbaasdheid op. Tsja…de energierekening was te hoog geworden en dus hadden ze maatregelen moeten nemen. De meeste vitrines werden niet meer gebruikt, de electriciteit die de vriezer verbruikte was duurder dan wat de verkoop van diepvriesproducten opleverde. Ook waren de openingstijden gewijzigd. Het kon niet meer uit om op maandag open te zijn. Op de andere dagen gingen ze een uur later open en een halfuur eerder dicht. Helaas merkte de slager ook dat hij minder verkocht.

Even later kwam ik met een rijkgevulde tas thuis en liep meteen door naar de vriezer. De buit was binnen, maar ik moest nog wel even denken aan de slager. Ik zette een pot thee en las het lokale krantje dat net was bezorgd. Daarin stond een artikel dat de friettent in de omgeving vanwege de energieprijzen nu dagelijks later open is en om 19.30 uur sluit, om zo energiekosten te besparen. Het kon niet meer uit om langer open te zijn. Dure energie, dure frituurolie en straks ook nog dure inkoop van friet omdat dit jaar de aardappelen kleiner zijn vanwege de droogte. Enóók een besparing op de personeelskosten.

Toen ik ‘s avonds op de bank nog even een laatste e-mail verstuurde, moest ik weer denken aan de slager en de friettent. Ik besloot nog even kort ons kacheltje in de woonkamer aan te zetten zodat het net even wat behaaglijker was als we gezellig met elkaar thee gingen drinken voor het slapengaan. Dat hadden we vier jaar geleden allemaal niet kunnen bedenken!

Author: Spaarmoeder!

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 42 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

One thought on “Effecten middenstand

  1. Wat triest,dat zoveel zakenmensen hun bijna levenswerk langzaam kapot zien gaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s