Spaarmoeder!

Welkom op het Blog van Spaarmoeder! Dit is een voortzetting van Spaarmoeder.blogspot.nl

Aluminiumcupjes in de ban

4 Comments

Ik las vandaag op nu.nl dat Nestlé, eigenaar van o.a.Nespresso, Kitkat etc. de prijzen nog eens extra verhoogt. Ik verwacht niet dat ik er iets van zal merken, ook al heb ik een cupjeskoffiemachine.

Toen ik mijn bonenapparaat verkocht heb (te weinig gebruik van gemaakt) en over ben gegaan op een cupjesapparaat om koffie te maken, waarschuwde een vriendin van mij over de aluminium cupjes. Haar schoonvader bleek enige jaren geleden ALS te hebben en bij bloedonderzoek bleek hij zeer veel aluminium in zijn bloed te hebben. Dat bleek te komen van de twee kopjes capsulekoffie die hij per dag dronk.

Al heel wat jaren geleden ging iedereen over van aluminiumpannen naar RVS-pannen. Zout en zuur in voeding lost aluminium op. Omdat bij koffie geen zout of zuur wordt gebruikt dacht ik dat het wel mee zou vallen. Nou niet dus. Na dat verhaal van de vriendin ben ik direct overgegaan op eco-cupjes van Lavazza Eco( let op ze hebben ook de gewone met alumium, dus goed kijken) en van het merk Gepa.

Het drinken van koffie uit aluminiumcupjes blijkt ook nog eens heel erg milieuvervuilend. Ook met een heel recyclesysteem waarbij je de cupjes kunt inleveren of doneren. Het maken van de cupjes kost namelijk ook veel energie en in feite veel onnodige grondstoffen. En ik kan me ook niet voorstellen dat al die cupjes in een recycleprogramma terechtkomen.

Zijn die eco-cupjes dan wel net zo goed? Ik moet eerlijk bekennen dat heel af en toe een cupje niet lekker pakt. Dan heb je ook gemalen koffie in je koffiekopje. Dan nog lijkt me dat minder erg dan aluminium in je bloed.

Tegenwoordig zijn de eco-cupjes ook eenvoudiger te verkrijgen dan in het begin. Hier in mijn woonplaats trof ik ze zelfs bij “Medikamente die Grenze”, een soort dumpzaak.

Author: Spaarmoeder!

Welkom op het blog van Spaarmoeder. Ik ben inmiddels 42 jaar en geniet van als het geks en liefs dat zoon (12) en dochter (11) me brengen. We proberen samen zoveel mogelijk te genieten van al het mooie en goede dat op ons pad komt. Met vallen en opstaan proberen we bewuste keuzes te maken in ons doen en laten. Leuk dat je meeleest! Mijn oude blog op Blogger geeft nog nieuwe verhalen weer, maar uiteindelijk ga ik over op Wordpress.

4 thoughts on “Aluminiumcupjes in de ban

  1. Ik gebruik afbreekbare cups van de koffiejongens. Worden thuisbezorgd. Kijk maar eens op de website

  2. Wat een eng idee zeg van dat aluminium in cupjes. Ben ik even blij dat ik een ouderwets filterapparaat heb.

  3. Goed om te weten dat aluminium ook in je bloed terug te vinden is. Ik wist wel dat alu koffiecupjes milieubelastend zijn. Ik ga eens kijken naar alternatieven. Gebruik het zelf niet, maar echtgenoot wel.

Leave a comment